Què és la Dansa Contmporània?

Marta Casals Notícies

Quants de vosaltres us heu preguntat mai què es la Dansa Contemporània? I és que alguns ho tenim molt clar, però quan ho hem d’explicar ens falten paraules.

Es Dr. Google ens ho busca ràpid i la gran Viquipèdia ens en fa cinc cèntims en un moment. Però nosaltres us ho volem explicar,  a veure si ens en sortim i us animem a ballar-la.

El moviment és la primera forma de comunicació que tenim com a éssers humans, tant en la nostra evolució individual com en l’evolució de la humanitat. I la dansa ha format part de la nostra historia des de que es ballava en les coves, com a forma de connexió amb el més enllà, com a mitjà d’autoconeixement, i també de connexió social. No molt diferent del perquè es balla avui en dia.

A finals del XIX i principis del XX els ballets russos clàssics copaven l’escena de la dansa,  però xocaven amb la nova forma de pensar i amb la necessitat d’expressar emocions i de l’alliberament de l’individu de l’època. A Amèrica una de les figures més representatives d’aquest moviment va ser Isadora Duncan. Aquí neix la dansa moderna -no referent a la dansa actual com molta gent pensa-, amb altres noms com Martha Graham o José Limón. Amb Merce Cuninham es considera que comença la dansa contemporània. No existeix la frontalitat, el públic ja no és un espectador passiu i treu la emocionalitat del moviment.  Abandona la narrativa i veu l’aspecte més cinèsic de la dansa, que fins aleshores no es tenia molt en compte. Per últim introdueix el moviment i la gestualitat quotidiana. Als anys 60 apareixen alres moviments com el Release o el Contact Improvisation.

Mentrestant a Europa, a arrel de la Primera i la Segona Guerra Mundial,  va néixer una dansa molt expresionista, amb un toc més de denuncia social. La máxima figura que sorgeix d’aquest moviment és Pina Bausch.

A Marta Casals Dansa entenem la dansa i el moviment com a una eina de comunicació a l’abast de tothom i la dansa contemporània és la base dels nostres projectes. A les nostres sessions de Dansa Contemporània explorem amb les possibilitats del cos, utilitzant el moviment quotidià com a punt de partida per arribar a moviments dansats i coreografies. Treballem habilitats físiques com la resistència, la flexibilitat, la coordinació i la força a partir de patrons de moviment característics de la dansa (desplaçaments, salts, girs i equilibris).

És una bona activitat per a cuidar el cos i l’ànima perquè tal com diu Jacqueline Robinson, a la dansa, tot funciona junt: el cos, el cor i l’esperit.

Si us animeu a paracticar-la Marta Casals Dansa està tots els dilluns de 15:30 a 17:15 hores a l’Aula de Teatre (improvisació i expreimentació), dos dimarts al mes de 17:30 a 19 hores al Casal de la Dona (moviment creatiu i dansa) i tot els dimarts de 20 a 21 hores a la Dancescape amb Contempo Premium (coreografia i improvisació). Inscripcions directament al lloc on s’imparteixen les classes.

 

Referències:

Jodar, T. (2001). Explicadansa: Dansa Moderna i Contemporània. Conferència dins l’assignatura Expressió Corporal i Dansa del Grau en CAFE. Inefc Lleida.

Robinson, J. (1999) El niño y la danza. Octaedro: Barcelona.

 

Comparteix